🍩 PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK 🍩

FAWORKI

    SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu (tłustego)
  • 100 g gęstej śmietany 12% lub 18% (w kubeczku, homogenizowanej)
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski włożyć twaróg, śmietanę, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Rozgnieść składniki widelcem.
  • Dodać mąkę, sodę i wymieszać. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i połączyć składniki.
  • Ciasto podzielić na ok. 28 kawałków i ulepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (aby ciasto się mniej kleiło można formować umytymi i wilgotnymi dłońmi lub delikatnie oprószonymi mąką).
  • Do szerokiego, dużego garnka wlać olej i rozgrzać go do około 180 stopni C. Włożyć połowę kulek (lub tyle ile się zmieści w jednej warstwie z zachowaniem małych odstępów).
  • Smażyć na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony).
  • Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. W tym samym oleju usmażyć kolejną porcję pączków.
  • Posypać cukrem pudrem.

      PRZYGOTOWANIE

    • Podgrzać mleko, wlać do pojemnika lub miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.
    • Wymieszać i wstawić do garnka z ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.
    • Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
    • Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Wyłożyć ciasto i powygniatać. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek, ostrą szklanką wycinać kółka.
    • Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    • Przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej do temperatury 180 stopni.
    • Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
    • Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny.
    • Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą. Pączki maczać w lukrze.

    SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej (np. luksusowej, tortowej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła (40 - 50 g), roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki spirytusu

PĄCZKI

PĄCZKI SEROWE

    SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu (tłustego)
  • 100 g gęstej śmietany 12% lub 18% (w kubeczku, homogenizowanej)
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski włożyć twaróg, śmietanę, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Rozgnieść składniki widelcem.
  • Dodać mąkę, sodę i wymieszać. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i połączyć składniki.
  • Ciasto podzielić na ok. 28 kawałków i ulepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (aby ciasto się mniej kleiło można formować umytymi i wilgotnymi dłońmi lub delikatnie oprószonymi mąką).
  • Do szerokiego, dużego garnka wlać olej i rozgrzać go do około 180 stopni C. Włożyć połowę kulek (lub tyle ile się zmieści w jednej warstwie z zachowaniem małych odstępów).
  • Smażyć na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony).
  • Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. W tym samym oleju usmażyć kolejną porcję pączków.
  • Posypać cukrem pudrem.

WYKONAŁ SZYMON KUŚ 3TIG